en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Publicerat: 2019-05-01

Att göra i hem och trädgård i maj månad

Äntligen börjar vårvärmen smyga sig på och dagarna bjuder på mer sol – maj är här med besked. Efter lång väntan kan du förhoppningsvis njuta av många fikastunder utomhus. Passa samtidigt på att se över gräsmattan och vänj dina försådda grönsaker, kryddor och blommor vid livet utomhus. Nu kan du också börja välja bland sommarblommor och grönsaker att direktså ute i rabatt, palllkrage och kruka.

Rensa och fika i vårvädret!

Har du inte hunnit rensa i rabatter och bland buskar och träd tidigare under våren är det hög tid nu i maj. Det blir dessutom enklare nu när buskar och träd blommar och avslöjar vilka grenar och växter som är döda eller vissna.

I maj är det också en god idé att se till att maskrosor, tistlar och annat ogräs rensas bort i tid innan de sätter frö.Då behöver du inte rensa lika mycket ogräs senare i sommar. Efter regn är det ett bra tillfälle att dra upp ogräsen eftersom de lättare släpper ur fuktig jord. Ett tips är också att så blommor mellan grönsakerna så att de växer tätt ihop. Då blir det ingen plats över för ogräset att växa och samtidigt blir grönsakslandet vackrare och mer frodigt. Passa även på att ta flera pauser och och njut av härliga fikastunder i vårvädret!

Har du fortfarande kvar frusna bär eller fruktbitar i frysen från förra säsongen så passa på att njuta av svalkande saftbål med frukt och bär i vårsolen. På så vis gör du plats för de kommande rabarberna och annat smått och gott från trädgården som du vill frysa in senare i sommar.

Direktså sallat, ärtor och rädisor i omgångar och njut av skörd hela sommaren

Maj är den stora månaden för direktsådder – åtminstone om du bor i de södra delarna av Sverige. Direktså lättodlade grönsaker som sallat,  sockerärter och rädisor. Välj stora fröpåsar och spara fröerna som blir över i påsen. Det går nämligen bra att så de här grönsakerna i en eller ett par omgångar till under sommaren. På så vis kan du skörda mer och oftare, ända fram till tidig höst. Bra tips på snabbväxande grönsaker att så i omgångar hittar du här.

ringblomma-i-salladen

Odlar du med barnen så är sockerärtor enkelt att lyckas med. Du kan till och med odla ärtorna i en stor kruka eller en odlingslåda. Sätt ner några långa pinnar i jorden utmed kanterna och knyt ihop dem i toppen så har du enkelt skapat ett praktiskt växtstöd. Det blir enkelt för barnen att sköta och vattna sina egna ärtor när de växer i en kruka och senare kan de även skörda de goda ärtorna. Det är alldeles ljuvligt att plocka en söt ärtbalja från plantan och stoppa den direkt i munnen när en har vägarna förbi sin favoritkruka.

Odla din egen lök

Egenodlad, färsk lök har en fantastiskt mild och härlig smak. Vill du odla din egen lök så är det hög tid nu i maj. Enklaste sättet att lyckas med egen odling av lök är att köpa värmebehandlad sättlök i trädgårdsbutiken och sätta i trädgårdslandet. Mer om hur du enkelt odlar din egen lök hittar du här.

Gul lök du odlat själv är något alldeles särskilt i smakväg.

Gul lök du odlat själv är något alldeles särskilt i smakväg. Vill du odla lök så fråga efter värmebehandlad sättlök i trädgårdsbutiken. Med den är det extra lätt att lyckas.

Stödså för finare gräsmatta hela sommaren

För att ge gräsmattan en bra start på säsongen är det nu hög tid att reparera och förbättra där det behövs. De flesta grässorter gror först när jordtemperaturen letar sig upp mot 8–10 grader. Se till att mattan är fri från mossa och ogräs, lägg till lite ny jord vid behov och fördela de nya gräsfröna jämnt. Packa sedan ytan med exempelvis en kratta och håll jorden jämnt fuktig tills de nya fröna grott ordentligt. Är det bara fläckvis du vill reparera gräsmattan så finns det extra snabbgroende gräsfröer som hjälper dig att förnya din gräsmatta på omkring 7–10 dagar.

Pampiga dahlior

Gillar du stora och pampiga blommor så är dahlian ett bra val att plantera ut nu i maj. Bor du i norra Sverige kan du behöva vänta tills juni för dahlian tål absolut ingen frost. Då är det bra att förgro knölarna inomhus. Det finns en mängd dahlior att välja bland och de är fina i båda rabatt och kruka. Mer tips om hur du odlar dahlia i kruka hittar du här.

Dahlia i den lilla trädgården

Dahliaknölar hittar du i de flesta trädgårdsbutiker och du sätter enkelt ner dem i jorden i rabatt eller kruka och ger dem sedan lite näring emellanåt när du vattnar. När de väl börja blomma senare under sommaren så blommar de länge och är mycket pampiga och vackra. Dahlia gynnas dessutom av att plockas så var inte rädd för att ta in några och sätta i en vas. Mer om odla dahlia för buketter hittar du här.

Tagetes i grönsaksland och krukor– enkelt och vackert

Annika Christensen tipsar bland annat om hur fint ätbar tagetes och vanlig persilja är tillsammans i kruka.

Annika Christensen tipsar bland annat om hur fint ätbar tagetes av sorten ’Tangerine Gem’ är tillsammans med vanlig persilja i en enkelt kruka. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Tagetes är en lättodlad blomma som piffar upp både i rabatt, pallkrage och kruka. Den fungerar utmärkt tillsammans med grönsaker och du kan själv välja om du vill förså din tagetes i början av maj och plantera ut i juni eller så direkt i trädgården från mitten på maj och en bit in i juni. Bäst lyckas du om du förodlar tagetes i minidrivhus. Det är inte särskilt svårt och den tar sig snabbt när du sått. Fördelen är att den hinner bilda starka plantor som klarar vind, väder och angrepp bättre innan du planterar ut den. Tagetes blommar länge på sommaren och klarar de flesta somrar – både gråa och soliga. Dessutom finns det ätbara sorter av tagetes som passar extra bra att odla i ihop med grönsaker och kryddor.

Vår gästbloggare Annika Christensen har flera tips på hur hon sår tagetes och kombinerar dem med grönsaker i sin trädgård.

Dessutom sägs tagetes – inte minst sammetstagetes – motverka jordtrötthet som kan uppstå om man odlar närbesläktade grödor på en och samma plats under lång tid. Kanske är det iallafall värt ett försök?

Vänj förodlade plantor försiktigt vid livet ute

Några förodlade sommarblommor står och vänjer sig vid livet ute innan de placeras på sin slutliga växtplats.

Några förodlade sommarblommor står och vänjer sig vid livet ute innan de placeras på sin slutliga växtplats.
Foto: Annika Christensen för Nelson Garden

Grönsaker och sommarblommor som du förodlat inomhus kan flyttas ut om risken för frostgrader på nätterna är liten.

Låt plantrona vänja sig vid utelivet genom att först låta dem stå ute bara några timmar om dan i sina krukor. Ställ alltså ut dem i skugga eller halvskugga och vänj dem successivt vid solljuset under en veckas tid. Därefter kan du sätta ner dem i rabatt, pallkragar eller stora krukor för att växa vidare utomhus dygnet runt. Mer om hur du vänjer dina växter vid utelivet hittar du här.

Luktärt – ju fler du plockar desto mer blommar de!

Luktärt är en riktig klassiker i många trädgårdar och den går fortfarande att förodla under maj månad. Så med fördel luktärten i en Rootmaster eller annat minidrivhus där luktärten kan utveckla djupa rötter, för att sedan omplantera en planta per kruka. När de ska planteras ut är det viktigt att ge de stöd med exempelvis en spaljé. Fördelen med att förodla luktärtorna är att du får mer robusta plantor som tål såväl vindar som snigelangrepp bättre. Men du kan också så luktärt direkt i trädgården i näringsrik jord under hela maj för att sedan kunna njuta av blommorna hela sommaren.

Luktärt i pallkrage och bukett

En annan bra sak med luktärt är att ju mer du plockar av blommorna- desto mer och bättre blommar den. På så vis kan du njuta av vacker, blommande luktärt både inne och ute hela sommaren – ofta långt in i september månad. Läs gärna Annika Christensens tips om hur du bäst odlar luktärtor.

Ge plats för sommarblommorna i din trädgård

Det finns stora fördelar med att förodla dina sommarblommor, bland annat står lite större plantor emot sniglar och vind bättre. Har du inte tid eller lust att förodla så finns det många sommarblommor som gror bra också när de sås direkt på sin växtplats. Innan du sår bör du se till att ha rensat bort ogräs och luckrat jorden med en räfsa. Busk- och slingerkrasse, kornvallmo, ringblomma, zinnia, rosenskära och sommarmalva är alla ettåriga sommarblommor som med fördel kan direktsås.

Slingerkrasse går utmärkt att äta

Buskkrasse är både lättodlad, vacker och ätbar sommarblomma. Både bladen och blommorna går och äta och har en mild pepprig smak.

Vill du odla på en mindre yta kan en eller ett par pallkragar eller stora krukor inhandlas för sådd eller utplantering av blommor, örter och grönsaker. Fyll pallkragarna eller krukorna med hälften kogödsel och hälften bra planteringsjord  – då lyckas du med såväl sallat som rädisor, sockerärtor, spenat, blommor och kryddväxter.

Odla ätbara blommor

Odla gärna ätbara blommor bland grönsakerna i trädgårdslandet. På så vis får du ett vackrare land att njuta av och samtidigt kan du plocka med några ätbara blommor varje gång du skördar din sallat. Genom att låta grönsaker och blommor växa tätt kväver du också eventuellt ogräs. Tips om ätbara blommor att odla hittar du här.

Canapes med pesto och underbara, ätbara blommor av buskkrasse.

Näring och fiberduk ger en fin start på utomhussäsongen

Maj är den perfekta månaden att gödsla trädgården och ge växterna extra näring när de behöver näringen som bäst. Om du saknar egen kompost kan du köpa ett par säckar med kogödsel och häll i rabatter och pallkragar. Fyll därefter upp med samma mängd planteringsjord innan du räfsar jämt och sår. Har dina tomatplantor kommit en bit på vägen så ge även de extra näring när du vattnar dem. Du hittar kravmärkt näring för dina tomater i din närmsta trädgårdsbutik. Mer om näring kan du läsa i lilla gödselskolan. 

Skydda gärna såväl direktsådder som förodlade plantor utomhus med en fiberduk. Den ger bra skydd mot den starka majsolen. Den hjälper även till att skapa en jämnare dygnstemperatur och håller bäddarna fuktiga vilket skapar bra förutsättningar för grödorna. Du bara lägger ut fiberduken över sådden eller löst över plantorna och spänner fast den försiktigt med några pinnar som du sticker ner genom duken och ner i jorden.

Vänta ytterligare lite med att plantera ut bönor och squash – de behöver helst runt 20 grader för må som bäst. Även basilikan är känslig för låga temperaturer och kan gott få stanna inomhus ett tag till.

En smidig fiberduk för pallkrage.

Fiberduk skyddar mot skadedjur men bidrar också till ett gynnsammare klimat på växtplatsen när du precis har sått dina fröer. Här har vi använt en smidig fiberduk speciellt anpassad för just pallkrage. Foto: Markus Danielsson för Nelson Garden

Odla grönsaker i omgångar

Odla kan du fortsätta med även när sommaren har börjat. Salladen tar ju exempelvis lätt slut i grönsakslandet. Ha gärna fler förodlade salladsplantor på gång i små krukor som du kan sätta ner på samma plats så snart den första salladen är slut. Det är enkelt att förodla sallat och andra bladgrönsaker i omgångar. Här berättar vår gästbloggare Annika Christensen brukar göra.

Förodla sallad i omgångar och sätt ut i landet efter hand som ny plats finns.

Förodla sallad i små krukor i omgångar och sätt ut i landet efter hand som ny plats finns. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Lycka till och njut i stora drag av härliga maj månad!

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.