en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Avhärda förrådda plantor. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2018-04-17

Avhärda försådda plantor

När det börjar bli lite väl trångt i fönster och på bord längtar både odlare och växter ut i solen. Övergången från ett varmt söderfönster till ett plats i gassande sol med kyliga nätter kan dock bli mer än vad dina försådda plantor klarar av. Gör flytten stegvis så kommer det att gå vägen!

Fiberduk fungerar bra som både solskydd och som skydd mot kyla. Foto: Lovisa Back

Fiberduk fungerar bra som både solskydd och som skydd mot kyla.
Foto: Lovisa Back

Vad innebär avhärda?

Avhärda är ett annat ord för att vänja dina plantor för utelivet. Oavsett om du ska låta dem stå i kruka eller gräva ner dem i rabatten, är det bra för dina växter att succesivt vänja sig vid den nya miljön. Förutom temperaturskillnaden så behöver de också vänja sig vid vinden och solens strålar.

Varför?

Den största risken med att flytta ut dina plantor direkt är att de inte klarar den kalla nattemperaturen utan fryser ihjäl. En annan risk är att solens strålar är så starka att bladen bränns sönder. I synnerhet små plantor kan brännas ihjäl.

Hur?

Den vanligaste metoden, som må hända är opraktisk för storodlaren, är att bära ut krukorna på morgonen och ta in dem senare på dagen. Förläng tiden dina växter är ute med en liten stund varje dag i ungefär en vecka. Ställ dem helst i ett sol- och vindskyddat läge.

Om du har möjlighet att ställa dina växter i någon form av mellanläge, kanske ett uterum eller en mycket skyddad altan, kan detta fungera som en avhärdningsplats för dina plantor. Det går också att skydda dina växter direkt på den nya växtplatsen med hjälp av en fiberduk. Det är framförallt på natten som duken kan vara bra mot kylan men även under dagen kan den fungera som ett solskydd.

Har du stora, tunga krukor kan det vara smart att kunna bygga ett stöd där du kan hänga upp skydd mot sol och kyla. Foto: Lovisa Back

Har du stora, tunga krukor kan det vara smart att bygga ett stöd där du kan hänga upp skydd mot sol och kyla. Foto: Lovisa Back

När jag planterar ut?

När dagen har kommit då det är dags att gräva ner dina plantor i jorden är det bra att pricka in en molnig dag. De flesta växter älskar sol, men just när rötterna ska byta växtplats är hela plantan extra känslig. Rötterna behöver få lite tid på sig att hitta rätt på den nya växtplatsen. I strålande sol är det lätt att plantan torkar ut. Se därför till att alltid vattna ordentligt så att det finna vatten till hands. Du kan också täcka din odling med en fiberduk som skyddar mot solen.

Vårblommande lökar och tidiga perenner klarar oftast lite frost medan småplantor som vuxit upp inomhus är betydligt känsligare.

Vårblommande lökar och tidiga perenner klarar oftast lite frost medan småplantor som vuxit upp inomhus är betydligt känsligare.

Måste jag verkligen?

Det finns gott om odlare som tar risken och är beredda att förlora några plantor genom att plantera ut sina växter direkt. Ofta innebär det att ett par stryker med, i synnerlighet om det är särskilt blåsigt, soligt eller kallt. Har du inte möjlighet att springa ut och in med alla dina växter, välj åtminstone ut dina känsligaste sorter och de du är mest rädd om.

Läs också:

Förså – 7 enkla sätt

Ljusgroende fröer

8 lättodlade grönsaker att direktså

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.